Search This Blog

Wednesday, February 24, 2010

Apa salah mereka??

Sudah lama tidak melayari blog ni..kekangan masa dan kesibukan kerja membuatkanku tidak dapat melayari blog ini..


Pada awal Februari lalu, kita digemparkan dengan berita-berita pembuangan bayi di negara kita. Bayangkanlah sahabatku, seminggu ada tiga kes..Astaghfirullah..apa nak jadi dengan masyarakat kita sekarang ni??Semua yang terjadi ni amat meruntun jiwaku..Apa salah anak itu?? Mereka tidak bersalah sama sekali. Mereka dilahirkan disebabkan kesilapan ibu bapa mereka sendiri. Ke mana hilangnya sifat perikemanusiaan mereka?Anak-anak ini tidak sempat untuk menikmati kurniaan yang diberikan oleh ALLAH..mereka dibuang dan dibakar tanpa ada rasa belas kasihan.


Sebagai masyarakat, apa yang perlu kita lakukan untuk membanteras masalah ini??Bagaimana pula kita sebagai umat Islam yang ada pegangan?Bukankah kita telah diajar yang mana baik dan yang mana buruk?Renungkanlah..Semua itu terletak pada diri kita sendiri. Kita seharusnya bersyukur kerana telah dilahirkan sebagai Islam dan dapat mengecapi nikmat yang dikurniakan ini. Tetapi, sejauh manakah kita menunujukkan rasa syukur kita kepada ALLAH?Nikmat Islam, Iman dan Ihsan yang di beri perlulah digunakan sebaik-baiknya. Janganlah kita cemarkannya dengan melakukan perbuatan yang diharamkan.


Agensi-agensi kerajaan dan bukan kerajaan sekarang telah berhempas pulas memikirkan cara untuk menangani masalah ini. Namun begitu, kita sebagai rakyat Malaysia tidak boleh bergoyang kaki sahaja. Semuanya bermula dari diri kita sendiri. Jika kita tidak mengubahnya nescaya perkara ini akan tetap berlaku...


“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan
[yang ditakdirkan pada] suatu kaum sebelum
mereka [berusaha] mengubah keadaan
[yang ditakdirkan pada] diri mereka sendiri.”
(QS ar-Ra’du [13]: 11)


Kita sendiri perlu menjaga kehormatan diri agar tidak dimamah oleh kemaksiatan. Jagalah diri kita sebaik mungkin. Jauhi perkara-perkara yang dilarang dan dekatkan diri dengan Allah. Kepada ibubapa, corakkanlah anak-anakmu dengan warna-warna kebaikan bukannya warna kegelapan. Anak-anak adalah anugerah yang tidak ternilai oleh Allah. Baik didikannya,insyaAllah baiklah orangnya nanti. Merekalah yang akan doakan kita apabila kita mati kelak..Berdoalah agar diri kita tidak terus leka dibuai kenikmatan dunia sesungguhnya doa itu senjata mukmin"


kasihanilah mereka..


11.40 a.m

25 feb. 2010

Sek. Keb. Bukit Gemuroh

2 comments:

  1. apa letak gambar gitu madu~~ ngeri ark!!

    ala, org skang, berdua2an sedap jer.. dah ngandung, tatau lak nak wat mende... dey, ko buang gitu, pe sal??? bg r kat sesapa nak jga... dah la berzina, membbunuh lagi~~

    ReplyDelete
  2. tak sanggup tengok gambar2 tu zha..sedeyh ngatttttt~

    ReplyDelete